Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

You can’t always get what you want – or can you?

Tips voor het verkrijgen van een promotieplaats

Ik ben niet zo’n student die altijd al wist dat ze wilde gaan promoveren.

Voor mij begon de weg naar een promotieplaats op een rustige zomerochtend. Plotsklaps sprong ik uit bed. Ik was de deadline der deadlines vergeten: het moment waarop de keuzevakken voor het volgende jaar opengesteld zouden worden. Het inschrijven voor keuzevakken is vergelijkbaar met het kopen van kaartjes voor de Rolling Stones op Pinkpop – als je niet al om kwart voor negen ’s ochtends in de digitale rij voor de kassa ligt, kun je een inschrijving bij de meest gewilde vakken wel vergeten. Ook deze morgen was het leed al geschied en zag ik mijn droom om me verder te specialiseren in de mensenrechten en/of internationale politiek in duigen vallen.

‘Elk nadeel heb ze voordeel’
Geheel volgens Cruijfiaanse theorie had ook dit nadeel zijn voordeel. Naast het feit dat politieke corruptie – het vak waar ik me dan maar voor inschreef – een interessant onderwerp bleek waar ik tot de dag van vandaag over schrijf, was de docente bevlogen. Ze stimuleerde haar studenten om het beste uit zichzelf te halen. Toen ik voor mijn scriptie de keuze moest maken tussen het immens populaire ‘internationale betrekkingen’ met twintig studenten per docent en de richting ‘vergelijkende politiek’ met maar zes studenten begeleid door voorgenoemde docente, besloot ik onder haar begeleiding verder te werken aan dit onderwerp. Ik kreeg zoveel lol in het schrijven van mijn scriptie dat ik zelfs besloot te willen promoveren – net zoals drie andere dames uit mijn groep. Ik realiseerde me dat de personen met wie je werkt vaak even belangrijk – en misschien nog wel belangrijker zijn – dan de keuze voor een specifiek onderwerp.

Tip nummer 1 – investeer in samenwerkingen met mensen die geïnteresseerd zijn in jou en je onderzoek

Kansen creëren
Met alleen het schrijven van een scriptie had ik natuurlijk nog geen promotieplaats. Ik besloot nog een tweede master te volgen en die helemaal in het teken te stellen van het opdoen van voldoende ervaring voor een succesvolle sollicitatie. Mijn keuzeruimte vulde ik met het schrijven van papers voor internationale congressen en met het assisteren bij een cursus voor bachelorstudenten. Daarnaast bracht mijn scriptiebegeleidster me in contact met mijn huidige promotor voor wie ik als student-assistente aan de slag kon. Naast de nodige academische ervaring, leverden deze activiteiten me nuttige referenties op die ik goed kon gebruiken toen ik ging solliciteren voor een AiO-plek.

Tip nummer 2 – investeer in een academisch netwerk en nevenactiviteiten

Ga ervoor!
Hoewel de promotieplekken niet altijd voor het oprapen liggen, raad ik iedereen aan om – als je interesse hier mocht liggen – een carrière in de wetenschap te overwegen. In mijn ervaring zijn academici altijd bereid om studenten die willen gaan promoveren een handje te helpen – al was het maar met wat tips tijdens een kopje koffie. Dus wees niet bang, benader mogelijk interessante contacten (waarom niet eens een kopje koffie met een Face of Science die op jouw vakgebied promoveert?) en onthoud:

Tip nummer 3 – niet geschoten is altijd mis

ReactiesReageer