Geschiedenis, Cultuur & Taal

Publicaties

Meer geschiedenis, cultuur & taal in het archief…

Special

Prohibition

De drooglegging, ofwel prohibition, is een periode uit de Amerikaanse geschiedenis die tot de verbeelding spreekt. In de jaren twintig kondigde de Amerikaanse overheid een totaal verbod op de productie, verkoop en transport van alcohol af. De bedoeling was dat de hele samenleving beschermd zou worden tegen de verwoestende effecten van alcoholmisbruik, maar het pakte allemaal anders uit…

Specials

Maand van de Geschiedenis

Logo_maand_vd_gs_2012

Traditiegetrouw is oktober de maand van de geschiedenis. Door het hele land worden allerlei activiteiten georganiseerd met een wisselend thema; dit jaar Vriend & Vijand. Ook Kennislink besteedt extra aandacht aan allerhande vrienden en vijanden door middel van achtergrondartikelen, columns en een wedstrijd.

Waarom drinken we zoveel koffie?

Het nieuwe Kennislink vragenboek ‘Waarom drinken we zoveel koffie – 101 slimme vragen’ is uit. Vorige week werd het tweede boek waarin we vragen van onze lezers laten beantwoorden door wetenschappers gepresenteerd in de OBA in Amsterdam. Eerder die dag was er al aandacht voor het boek bij Giel Beelen op 3FM en op radio 538, en ’s avonds waren hoofdredacteur Sanne Deurloo en bioloog Peter Klaren te gast bij Humberto Tan van RTL Late Night.

Over taal gesproken

162910790

Taal zit in onze genen en ons brein, vormt onze gedachten en cultuur. Hoe doet taal dat? Welke taaleigenschappen delen alle mensen ter wereld en hoe verschillen we? Dat gaat de meest diverse groep samenwerkende taalwetenschappers ter wereld, Language in Interaction, de komende tien jaar onderzoeken. Gewoon vanuit Nederland, maar soms zullen de onderzoekers ook in Vuurland, of in het regenwoud van Bolivia te vinden zijn. Kennislink gaat verslag doen van deze ontdekkingstocht op de nieuwe themapagina Over taal gesproken.

Thema’s