Geschiedenis, Cultuur & Taal

Publicaties

Meer geschiedenis, cultuur & taal in het archief…

Special

In de boekenkast van de redactie

2016 is het jaar van het boek. Een goede reden om dit jaar de beste boeken over wetenschap op een rijtje te zetten. We trappen af met onze eigen favorieten.

Welke wetenschapsboeken staan bij jullie in de kast? Wij horen graag ook jullie tips en delen ze graag met onze lezers. Stuur vóór 1 juli jouw absolute wetenschapsfavoriet naar info@kennislink.nl met een korte motivatie waarom dit boek toch écht niet mag ontbreken op de leeslijst.

Specials

Hoe klonk heidense muziek? Zo!

Hoe klonk 2000 jaar geleden de muziek in heidens Noord-Europa? We dachten dat die kennis samen met de goden verloren was gegaan. In het huidige India gebruiken ze echter dezelfde blaasinstrumenten tijdens religieuze rituelen als Noord-Europeanen aan het begin van onze jaartelling.

Terugblik 40 jaar punk in EYE

In 1976 ging het slecht: een economische crisis, enorme werkeloosheid, Koude Oorlog en terrorisme. Jongeren rebelleren en vormen met punk hun eigen subcultuur. EYE kijkt hier van 26 mei t/m 15 juni op terug met speelfilms, documentaires, bandjes, performances, spoken word-optredens, DJ’s en punkdichters.

2Doc: Censored Voices

Op 5 juni 1967 begaven de legers van Egypte, Syrië en Jordanië zich richting grens met Israël en dreigden met vernietiging. Zes dagen later eindigt de oorlog met een overwinning voor Israël. Amos Oz en Avraham Shapira namen openhartige gesprekken op met teruggekeerde soldaten, maar de kritiek op de staat Israël en de twijfels van de soldaten over hun nieuwe rol als veroveraars werden weggecensureerd. De onthullende opnames over hun ervaringen zijn nu op 2doc in de documentaire ‘Censored Voices’ voor het eerst te horen.

Thema’s