Geschiedenis, Cultuur & Taal

Publicaties

Meer geschiedenis, cultuur & taal in het archief…

Special

2Doc: Censored Voices

Op 5 juni 1967 begaven de legers van Egypte, Syrië en Jordanië zich richting grens met Israël en dreigden met vernietiging. Zes dagen later eindigt de oorlog met een overwinning voor Israël. Amos Oz en Avraham Shapira namen openhartige gesprekken op met teruggekeerde soldaten, maar de kritiek op de staat Israël en de twijfels van de soldaten over hun nieuwe rol als veroveraars werden weggecensureerd. De onthullende opnames over hun ervaringen zijn nu op 2doc in de documentaire ‘Censored Voices’ voor het eerst te horen.

Specials

Een team van wetenschappers en kunstkenners hebben met behulp van een 3D-printer een nieuwe ‘Rembrandt’ gefabriceerd. Een (fictief) portret dat is opgebouwd uit 13 ‘dieptelagen’ die de schilderstijl van beroemde schilder imiteren. Voor het project werden alle bestaande Rembrandts minutieus geanalyseerd door de computer.

Virtuele tour verwoest Palmyra

Palmyra is weer heroverd op IS, maar vele pre-islamitische bouwwerken zijn verwoest. Om deze vernietigde schatten toch te kunnen tonen aan de wereld, is er een virtuele tour gemaakt. Archeologe Lidewijde de Jong werkte hier aan mee en vertelt erover.

In de boekenkast van de redactie

2016 is het jaar van het boek. Een goede reden om dit jaar de beste boeken over wetenschap op een rijtje te zetten. We trappen af met onze eigen favorieten.

Welke wetenschapsboeken staan bij jullie in de kast? Wij horen graag ook jullie tips en delen ze graag met onze lezers. Stuur vóór 1 juli jouw absolute wetenschapsfavoriet naar info@kennislink.nl met een korte motivatie waarom dit boek toch écht niet mag ontbreken op de leeslijst.

Thema’s