Geschiedenis, Cultuur & Taal

Publicaties

Meer geschiedenis, cultuur & taal in het archief…

Special

Hoe snel kun jij spreken?

Kindje_dat_spreekt

Lijkt het je leuk om proefpersoon te zijn in echt wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee aan Science Live in Science Center NEMO. In dit onderzoek zullen wetenschappers meten hoe snel mensen kunnen spreken en waarom ze daarin verschillen. Kom tussen 14 februari en 1 maart 2015 of tussen 25 april en 10 mei 2015 naar NEMO en doe mee!

Specials

Hongerwinter 70 jaar

Hongerwinter

De Duitse bezetter blokkeerde de voedseltoevoer naar de westelijke steden, nadat de geallieerden in het najaar van 1944 het zuiden van ons land hadden bevrijd. Naast voedseltekort was ook de brandstof om te koken en de huizen te verwarmen op en het vroor een stuk harder dan nu. De NOS staat stil bij de Hongerwinter die tienduizenden het leven kostte.

Charlie Hebdo sinds 1992

Charliehebdo

De aanslag op satirisch magazine Charlie Hebdo kostte 12 medewerkers het leven. Het was niet de eerste keer: in 2011 volgde een aanslag na de speciale sharia-editie (“100 zweepslagen voor wie niet sterft van het lachen!”). Charlie Hebdo staat sinds 1992 op tenen van politici, religieuze leiders en beroemdheden en stelt misstanden aan de kaak met scherpe tekeningen en tekst.

ArcheoHotspots

Logo_archeohotspots

Wel eens archeologen zien wroeten in een bouwput? Nieuwsgierig naar wat ze doen en allemaal vinden? In de nieuwe ArcheoHotspots kun je ze aan het werk zien en alles aan ze vragen. Hoe? Je hoeft alleen maar een hotspot op te zoeken en even naar binnen te lopen.

Erfgoed Utrecht online

Utrechtaltijd

Musea en erfgoedinstellingen uit de provincie Utrecht hebben de handen ineen geslagen: zij lanceerden de website UtrechtAltijd.nl voor wie meer wil weten over het heden en de rijke historie van Utrecht. Hier vind je niet alleen verhalen, beeldmateriaal en locaties, maar ook toekomstige culturele evenementen en nieuws.

Thema’s