Geschiedenis, Cultuur & Taal

Publicaties

Meer geschiedenis, cultuur & taal in het archief…

Special

NPO Doc: Katibo Ye Ye

De in Suriname geboren, in Nederland wonende Clarence Breeveld wil graag de plekken bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Samen met regisseur Frank Zichem reist hij in de vierdelige documentaire Katibo Ye Ye af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond.

Sprekend Nederland

Logo

In december start een groot nationaal onderzoek naar het gebruik van accenten, en de manier waarop mensen die beoordelen. Meedoen kan via een speciale app, die op 2 december wordt gelanceerd in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu op NPO2. Het project is een samenwerking tussen de NTR en een aantal wetenschappers. Sprekend Nederland wordt gemaakt in samenwerking met NWO. Vanaf 11 november zendt de NTR ook wekelijks de webserie Spreekhokken uit op NPO3.nl.

Specials

Middeleeuws kasteel bouwen

In het Franse plaatsje Treigny verrijst langzaam kasteel Guédelon. Om er achter te komen hoe we in de 13e eeuw een kasteel bouwden, besloten archeologen het zelf te gaan doen. Op de middeleeuwse manier, dus zonder moderne technieken en materialen. In 1997 begonnen, hopen ze in 2020 klaar te zijn met dit megaproject.

Afscheidstalenquiz

Talenquiz logo

Deze talenquiz is gemaakt in het kader van de Week van het Nederlands (10-17 oktober 2015). De quiz bevat elke maand acht actuele, prikkelende meerkeuzevragen met een taalkundige insteek over de Nederlandse taal. Van februari 2007 tot en met juni 2015 verscheen er maandelijks een nieuwe Talenquiz, die gratis werd verspreid onder geabonneerde docenten in HAVO en VWO. Deze speciale editie over het Nederlands is tevens een afscheidscadeautje.

Thema’s