Geschiedenis, Cultuur & Taal

Publicaties

Meer geschiedenis, cultuur & taal in het archief…

Special

Online cursus taalwetenschap

Pieter bruegel the elder   the tower of babel %28vienna%29   google art project   edited

Op 30 maart 2015 is de (gratis) online Engelstalige cursus Miracles of Human Language: An Introduction into Linguistics gestart. De MOOC duurt vijf weken en wordt gegeven door Marc van Oostendorp (Meertens Instituut/Universiteit Leiden). Je kunt nog steeds meedoen met de cursus en/of de discussies volgen op Facebook.

Nationale Wetenschapsagenda open voor vragen

Logo wetenschapsagenda rgb

Waar zouden wetenschappers in Nederland onderzoek naar moeten doen? Vanaf nu tot 1 mei 2015 kun je vragen indienen voor de Nationale Wetenschapsagenda. Op basis van de vragen zullen thema’s worden vastgesteld waar Nederlandse onderzoekers zich de komende jaren op kunnen richten. Meer over de Nationale wetenschapsagenda in een eerder verschenen redactioneel.

Specials

100 jaar Armeense genocide

Sultan hamid

Honderd jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, begon de moord op uiteindelijk meer dan een miljoen Armeense orthodoxe christenen. De Ottomaanse sultan was bang dat zij de kant zouden kiezen van de orthodox-christelijke Russen. Turkije erkent de genocide niet en noemt het een burgeroorlog. NPO zendt verschillende documentaires uit ter herdenking.

Originele kleurenfilm Bevrijding

Herwinnen door werken kleur 1 0

EYE vertoont op 3, 4 en 5 mei Nederlandse bevrijdingsfilms. Het recent herontdekte Herwinnen door werken – Hoe wij Nederland zagen van Alex Roosdorp (1945) is er een van. De kleurenfilm, bijzonder omdat we uit die periode vooral zwart-witbeelden kennen, gaat niet zozeer over feest maar meer over een verwoest land waar de oorlog nog overal zichtbaar is.

Nationale Museumweek

Nationalemuseumweek

Museale pronkstukken staan in de schijnwerpers tijdens de Nationale Museumweek (18 t/m 26 april 2015). Door heel het land organiseren musea speciale activiteiten rond hun bijzondere collectie-items, ‘ons echte goud’. Kijk voor meer informatie, uitgelichte museumstukken en deelnemende musea op de site van de Week.

Thema’s