Naar de content

Alles voor een schone kilo

BIPM

Al sinds 1889 ligt er een stuk van platina en iridium in een kluis in Parijs. Dát is een kilogram, zo besloot men 124 jaar geleden. Al tientallen jaren willen wetenschappers er eigenlijk vanaf, want de standaardkilo zou gestaag aankomen. Alternatieven voor de definitie van de kilo zijn onderweg, maar laten nog op zich wachten. Waar blijft de nieuwe kilo?

Het einde van de oude kilogram

Op 16 november 2018 wordt de knoop doorgehakt. Op een conferentie in het Franse Versailles stemmen de leden van het Bureau International des Poids et Mesures, de organisatie die wereldwijd de maten en eenheden standaardiseert, of de bijna 130 jaar oude standaardkilogram met pensioen kan. Daarvoor in de plaatst komt een volledig nieuwe definitie van de kilogram. Eentje die is verbonden aan een natuurconstante: de constante van Planck.

De nieuwe kilo wordt bepaald via twee verschillende methodes, een zogenoemde Kibblebalans (of Wattbalans) of een perfect rondvormige bol van koolstof of silicium. De nieuwe definitie van de kilogram gaat pas op 20 mei 2019 in, tot dan blijft de kilo gelijk aan een cilinder van platina en iridium in een Franse kluis. Eerder schreef NEMO Kennislink al wat er mis was met die oude kilo en wat zijn vervangers zijn.

“Af en toe komt er zo’n hype langs en staat de kilo weer even volop in de belangstelling,” zegt Inge van Andel. “Ik word dan altijd benaderd door een aantal journalisten die willen weten hoe het ook al weer zit met de kilogram.” Van Andel werkt bij het VSL (een afkorting voor Van Swinden Laboratorium) in Delft. Dat is als het nationale standaardeninstituut onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de Nederlandse standaardkilo. Een directe kopie van de enige echte standaardkilo die in Parijs wordt bewaard.

Begin deze maand was het weer raak. De kilo haalde het nieuws. Britse wetenschappers van de Universiteit van Newcastle publiceerden hun onderzoek waarin ze zagen dat objecten van platina en iridium, het materiaal waar alle standaardkilo’s in de wereld van gemaakt zijn, gestaag zwaarder werden. Hoewel het niet met zekerheid is aan te tonen, concluderen ze dat de enige echte standaardkilo in de wereld in zijn ruim 120-jarige bestaan zeker 100 microgram moet zijn aangekomen. Dat kan doordat koolwaterstoffen zich gestaag op het oppervlakte van de kilo kunnen afzetten. Natuurlijk is dat niet de bedoeling.

Het mág ietsjes meer zijn

Van Andel wordt aan de telefoon nog niet hoorbaar nerveus van dit nieuws, ook al is de standaardkilo die zij zelf beheert van precies hetzelfde materiaal gemaakt als zijn broertje in Parijs. “We kennen onze kilo goed. We weten dus ook dat hij heel langzaam zwaarder wordt, maar dat is op zich niet zo erg. Het belangrijkste is dat we weten hoeveel hij zwaarder wordt. Daarvoor is hij al verschillende keren naar Frankrijk gereisd om vergeleken te worden met andere standaardkilo’s. Uit die metingen blijkt dat onze kilo ongeveer een microgram per jaar aankomt.”

Als de kilo dan weer in Delft aankomt gaat hij meteen de kluis in, om onder twee stolpen veilig te worden opgeborgen. En zit Van Andels werk er dan weer op? “Nee natuurlijk niet, er is hier een heel laboratorium te runnen. De afgelopen jaren zijn we druk bezig geweest om het hele weegproces van onze gewichten te automatiseren en te verbeteren.”

Tot een paar jaar geleden werd alles door mensen gewogen, wat relatief gevoelig is voor meetfouten. Neem nu alleen al de warmte en het vocht die mensen produceren, dat zijn allemaal dingen die de metingen kunnen beïnvloeden. “Daarom wordt nu alles door robots gedaan. We kunnen op die manier nóg betrouwbaardere wegingen met massastukken uitvoeren. En dat is belangrijk, want die massastukken komen uiteindelijk via een aantal stappen bij bijvoorbeeld de fabrieken en winkels terecht. Daar worden ze dan gebruikt voor de kalibratie van de weegschaal van de slager, kaasboer of juwelier om de hoek.”

Kopieën van kopieën

De officiële Nederlandse kopie van de kilo komt maar zelden uit zijn kluis. Van Andel grapt dat ze één keer per jaar de deur even opent om te kijken of hij er nog staat. Normaal gesproken wordt er in het lab gewerkt met roestvrijstalen kopieën.

Maar af en toe moeten deze stalen kopieën gecontroleerd worden. “Dat kan door ze te vergelijken met de officiële Nederlandse standaardkilo in de kluis, maar ik kan ze ook naar Parijs te sturen. Daar worden ze vergeleken met een van de zes officiële kopieën die zij hebben.”

Wat je terug krijgt is dus eigenlijk een kopie van een kopie. Zoveel kopieën, dat lijkt een hoop gedoe, maar dat is om ervoor te zorgen dat de échte kilo zijn bewaarplaats vrijwel nooit verlaat. Zelfs niet voor vergelijking met de nationale kopieën. De laatste keer dat het gebeurde was in 1989, daarvoor was het 1946. In zijn 124-jarige bestaan is hij slechts drie keer uit zijn kluis gehaald!

Ontoelaatbaar zwaar

Zonder ook maar in de buurt te zijn gekomen van Parijs suggereren wetenschappers aan de overkant van het Kanaal dat er inmiddels heel wat mis kan zijn met de allerbest bewaarde kilo die we in de wereld hebben. Ontoelaatbaar zwaar zou hij zijn geworden. Ze baseerden hun claim op onderzoek aan het oppervlakte van objecten die van dezelfde materialen zijn gemaakt. De wetenschappers zouden de kilogram daarom graag een speciale behandeling willen geven met ozon en uv-licht. Dat zou alle afzettingen kunnen verwijderen.

Van Andel schat in dat de Fransen erg voorzichtig zullen zijn voordat ze hun kilo zomaar een nieuwe behandeling zullen geven. “Ik durf niet te zeggen wat ze gaan beslissen, maar je merkt wel dat men op zoek is naar een nieuwe en degelijke methode om de kilo schoon te houden. Hij is in de loop van de geschiedenis slechts twee keer met de hand schoongemaakt.”

Hoe maak je een kilo schoon, zodat hij alleen zijn vuile laagje verliest en zonder dat je er ook maar een microgram te veel of te weinig afpoetst? Het Internationaal bureau voor gewichten en maten bedacht een manier.

Neem een standaardkilo van 90 procent platina en 10 procent iridium. Gebruik een zeemleren lap om daar met exact 10 kilopascal een mengsel van ethanol en ether overheen te wrijven. Na de behandeling dient de kilo op een draaitafel te worden schoon geblazen met stoom van dubbel gedestilleerd water. Daarna dient de bodem nog afgespoeld te worden. Dit procedé wordt een paar keer herhaald totdat de kilo er geen merkbaar massaverlies meer optreedt.

De kilo in Nederland is op deze manier voor het laatst in 1997 schoongemaakt. Van Andel: “Maar hoe precies je het ook doet, zo’n schoonmaak kan ook weer onnauwkeurigheden genereren. Je kunt bijvoorbeeld op je klompen aanvoelen dat het onmogelijk is om met de hand overal een gelijke druk uit te oefenen.”

Zo werd de kilo tot nu toe schoongemaakt.

BIPM

Onhandig, die aankomende kilo’s. Maar zouden ze daarom niet gewoon vacuüm bewaard kunnen worden? Dan zijn we af van de reacties met de lucht die aan het oppervlakte plaatsvinden. Toch zegt Van Andel dat dat een erg slecht idee is. “Bij het weghalen van de lucht zuig je namelijk vanalles uit het materiaal. Stoffen die er later weer allemaal in zullen sijpelen als je het vacuüm opheft om je kilo te wegen. Wie zegt dat je weer precies hetzelfde gewicht terug krijgt? Het vacuüm zuigen van de kilo zal dus juist meer instabiliteit voor het gewicht opleveren.” Het is dan ook logisch dat de kilo’s onder een normale en zo stabiel mogelijke atmosfeer worden bewaard.

De lange weg naar de nieuwe kilo

De kilo’s lijken dus gedoemd steeds zwaarder te worden. Het wordt daarom tijd voor wat nieuws. Een nieuwe definitie van de kilo, die geen last heeft van bijvoorbeeld koolwaterstoffen die zich erop afzetten.

Zoiets is ook al gebeurd bij andere belangrijke eenheden. Zij zijn allemaal vervangen door onwrikbare definities. Zo is een meter de afstand die licht in een vacuüm in 1/299.792.458e van een seconde aflegt. En de seconde is gedefinieerd als 9.192.631.770 trillingen van een cesiumatoom. De kilogram is de laatste eenheid die nog wordt vertegenwoordigd door een object.

Men weet al lang dat de kilo aan iets nieuws toe is. Van Andel: “Tijdens de tweede officiële vergelijking in de jaren ’40 zag men al dat de nationale kopieën aardig uit de pas begonnen te lopen met de internationale kilo. En bij de derde meting eind jaren ’80 was duidelijk dat er echt iets aan moest gebeuren. De officiële kopieën waren in de loop der jaren gemiddeld wel 50 microgram zwaarder geworden. Men begon na te denken over nieuwe manieren om een kilo te bepalen. De verwachting was toen dat er binnen 10 jaar wel een vervangende kilo zou zijn, maar dat bleek tegen te vallen.”

Met het Avogadro-project proberen wetenschappers een bol van een silicium te maken van precies één kilogram.

PTB

Het is nu 2013 en er is nog geen nieuwe kilo. Maar er wordt wel aan gewerkt. Zo zijn er wereldwijd enkele zogenoemde wattbalansen operationeel, die onderdeel moeten gaan zijn van de nieuwe definitie van de kilo. Met deze apparaten wordt het gewicht van een kilo direct gekoppeld aan het vermogen dat nodig is om hem met een elektromagneet op te tillen. Maar om de Wattbalansen te testen wordt er tegelijkertijd werk gemaakt van een nieuw massastuk gemaakt uit puur silicium.

Met het Avogadro-project proberen wetenschappers dan ook een bol van een perfect kristal van silicium te maken. In theorie zou je daarvan het exacte aantal silicium-atomen moeten kunnen uitrekenen. En omdat het gewicht van één silicium-atoom bekend is weet je ook het gewicht van de bol.

Een wetenschapper is bezig met een wattbalans.

Macleans

De nieuwe kilogram zal in eerste instantie minder nauwkeurig zijn dan de oude. Waarom willen we daar dan toch aan beginnen? Van Andel: “Dat heeft te maken met elektrische eenheden die in de theorie sterk zijn verbonden met de kilo. Maar doordat we onze kilo nu nog steeds met gewichten definiëren is dat niet nauwkeurig genoeg en opereert de ‘elektrische wereld’, met eenheden als de volt en ampère, in de praktijk eigenlijk los van het SI-stelsel! Dat willen we niet meer.”

Men is daarom op zoek naar een manier om via een elektrische eenheid een altijd constante kilogram kan definiëren. Dat kan met een Wattbalans. “Helaas is de beste Wattbalans toch een factor vier onzekerder dan het huidige systeem”, zegt Van Andel. “De onzekerheden in de elektrische wereld gaan dan wel behoorlijk omlaag, maar daar moeten wij in de gewichtenwereld dus een prijs voor betalen.”

In 2011 was de laatste Conference Generale des Poids et Mesures (CGPM), bestaande uit vertegenwoordigers van landen die de meterconventie getekend hebben. Daar kon men in principe beslissen de huidige kilo te vervangen. “Maar de verschillen tussen de die nieuwe methoden, de wattbalansen en de siliciumbollen, waren gewoonweg nog te veel groot”, zegt Van Andel.

“Er zijn er maar enkele van deze experimenten in de wereld en ze zijn erg ingewikkeld. We zijn afhankelijk wat de wetenschap ons kan brengen op dit gebied. Ook in 2015, tijdens de volgende CGPM, verwacht ik eigenlijk nog niet dat deze apparaten accuraat genoeg zijn om de huidige kilo over te nemen. Misschien in 2019? Wie zal het zeggen, je wilt in ieder geval een stevige nieuwe kilo, geen wankele.”

Zie ook:
ReactiesReageer