Naar de content

Inca's offeren gedrogeerde kinderen

Een man met een witte laboratoriumjas behandeld een persoon.
Een man met een witte laboratoriumjas behandeld een persoon.
wiki commons

Kinderen die 500 jaar geleden door de Inca’s geofferd werden, kregen eerst grote hoeveelheden alcohol en cocabladeren toegediend. Dit blijkt uit de haren van drie gemummificeerde kinderen. Vlak voor het offer plaatsvond, kregen ze nog een hogere dosis drugs, waarschijnlijk om ze rustig te houden tijdens hun sterfproces.

Haaranalyse onthult

De Inca’s offerden kinderen, die zij speciaal voor dit doel selecteerden, om hun grillige goden gunstig te stemmen. Vooral mooie jonge of getalenteerde meisjes waren een geliefd offer. Ze werden voor het ritueel mooi aangekleed en gekapt.

Wetenschappers van de Universiteit van Bradford onderzochten het haar van drie gemummificeerde kinderen, die 500 jaar geleden waren geofferd. Uit de resultaten blijkt dat de kinderen van 4,5 en 13 jaar oud, alcohol en cocabladeren toegediend kregen. Ook was de dosis korte tijd voor hun dood verhoogd. De cocabladeren, waar tegenwoordig cocaïne van wordt gemaakt, hadden een bedwelmend effect. Andrew Wilson, een van de onderzoekers, denkt dan ook dat de drugs en alcohol bedoeld waren om de kinderen rustig te houden tijdens het offer en in de maanden van voorbereiding.

Uit de haren kon in een eerder onderzoek al opgemaakt worden dat de kinderen uit boerengezinnen kwamen. Hun dieet bevatte tot ongeveer een jaar voor hun dood simpele agrarische ingrediënten. Het is duidelijk te zien dat hun voedingspatroon in het laatste jaar van hun leven veranderde. De kinderen kregen beter en luxer te eten: maïs en vlees in plaats van aardappels. Bij het tienermeisje was dat zelfs 21 maanden.

Voorbereiden op de dood

Verondersteld wordt dat de kinderen, nadat ze bij hun ouders waren weggehaald, in een isolement leefden met andere uitverkorenen. Hun sociale status steeg en hun leven stond vanaf dat moment in het teken van hun toekomstige dood: de capacocha, of het ritueel van de ‘uitverkorenen van de goden’. De jonge maagd was het belangrijkste offer en daarom het mooist gekleed en versierd. Zij werd ook het langst voorbereid en kreeg de meeste drugs en alcohol. De twee jonge kinderen kwamen, aan hun haren te zien, ongeveer een jaar voor het offer in beeld. Waarschijnlijk met als doel om de tiener diensten te verlenen of in andere opzichten ter zijde te staan.

Een van de 'kinderen van Llullaillaco' - drie Inca kindmummies gevonden in de gelijknamige regio. De haren, kleren en huid van het kind zijn perfect bewaard gebleven.
wiki commons

Het uiteindelijke offer was het achterlaten van de uitverkoren tiener en haar twee jonge helpers in graftombes van de vulkaan Llullaillaco. Het lichaam van het tienermeisje is in ontspannen pose aangetroffen en zonder verwondingen. Ze zat met gekruiste benen, haar hoofd iets voorovergebogen, met in haar mond nog een prop cocabladeren. Waarschijnlijk is ze vlak voor haar dood in deze houding gezet en onder invloed van de drugs en alcohol rustig blijven zitten. Alcohol versnelt het onderkoelingsproces zodat ze vrij snel zal zijn gestorven.

De lijkjes van de twee kleine kinderen waren minder ongeschonden. Zo lijkt het of de jongen, die een touw om zich heen gebonden had, is gestorven door verstikking. Het kleine meisje is na haar dood door de bliksem getroffen.

Einde van de Inca’s Met de komst van de Spanjaarden in 1492 was het binnen een eeuw afgelopen met het grote Incarijk. Tegen onbekende ziektes uit Europa hadden de Inca’s geen afweer en het kostte al snel miljoenen levens. In 1572 onthoofden de Spanjaarden de laatste heerser van de Inca’s, wat het definitieve einde betekende voor het rijk. De Spanjaarden beschreven verschillende offerrituelen van de Inca’s, wat een belangrijke bron van informatie is.

De vondst

In 1999 vonden archeologen in Incagraftombes drie bevroren kinderlijken, in de kraters van de 6,739 meter hoge Argentijnse vulkaan Llullaillaco. Door de koude temperaturen waren de 500 jaar oude mummies perfect bewaard gebleven. Ze vormen nog steeds een bron van onderzoek en geven ons een mooi kijkje in de verdwenen cultuur van de Inca’s en in hun rituelen.
De mummies bevinden zich in het archeologisch museum MAAM in Salta, Argentinië.

Bron - Samenvatting onderzoek in Proceedings of the National Academy of Sciences, 29/7/2013 - Live Science 29/7/2013