Naar de content

'Je moet twee liter water per dag drinken'

Wikimedia Commons

Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit. Deze keer: je moet twee liter water per dag drinken.

Een typisch advies dat je vaak hoort: om gezond te blijven moet je minimaal twee liter water per dag drinken. Vraag iemand of hij wel genoeg water drinkt en het antwoord is nee. Maar is het eigenlijk wel nodig om die acht grote glazen per dag te drinken? En waar komt dat idee vandaan?

Deze mythe is hardnekkig, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat we acht glazen water per dag moeten drinken. Het is niet helemaal duidelijk waar de mythe vandaan komt. Een van de eerste artikelen waarin de getallen genoemd worden is een artikel uit 1933. Hierin staat dat volwassenen per kilocalorie die ze binnenkrijgen, 1 milliliter water moeten drinken. Aangezien mannen geadviseerd wordt 2500 kilocalorieën te consumeren en vrouwen 2000, zou dat beteken dat mannen 2,5 liter water en vrouwen 2 liter water per dag moeten drinken. De Amerikaanse onderzoeksraad (US National Research Council) nam die getallen in 1945 in een rapport over.

Tussen de 1 en 1,5 liter

Volgens een artikel uit 2002 moet de discussie over vocht gaan en niet over water specifiek. Thee, limonade, koffie en melk bevatten ook water dus als je daar genoeg van drinkt, hoef je niet nog extra glazen water te drinken. Hoeveel vocht je dan precies nodig hebt, hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van de hitte. Op een warme zomerdag of in de tropen zweet je meer en verlies je dus meer vocht dat aangevuld moet worden. Ook als je veel sport en beweegt, heb je meer nodig. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat voedsel ook veel water bevat. De Gezondheidsraad geeft het volgende advies: 70% van al het vocht dat je binnenkrijgt op een dag moet uit dranken komen, de rest zit in je voeding. In totaal raden ze aan ongeveer 1,5 liter vocht per dag te drinken. De Engelsen raden 1,2 liter vocht per dag aan

Cafeïne

Dat je voor ieder kopje koffie een extra glas water moet drinken omdat je er van uit zou drogen, is ook een bekend onderdeel van de mythe. In een vergelijkend onderzoek uit 2000 bekeken onderzoekers of personen minder gehydrateerd waren als ze hun water uit drankjes met cafeïne kregen dan wanneer ze water dronken. Dat bleek niet zo te zijn. Kanttekening bij dat onderzoek: het werd gefinancierd door groot aandeelhouder in cafeïnedrankjes: Coca Cola. Een review uit 2003 kwam tot dezelfde conclusie (met fianciële steun van een theefabrikant). Zelfs licht alcoholische drankjes (max. 2% alcohol) helpen een uitgedroogd lichaam weer gehydrateerd te raken.

En hoe zit het met het gezegde dat je jezelf moet dwingen te drinken omdat je al uitgedroogd bent als je dorst hebt? Onzin. In 1982 toonden wetenschappers aan dat we al dorst hebben als ons bloed 2% geconcentreerder wordt. Je bent pas uitgedroogd bij een concentratietoename van 5%.

Teveel en te weinig

Helemaal niet drinken is natuurlijk niet goed. Vooral als je dit tijdens ziekte, inspanning of erge hitte doet, kun je binnen een paar dagen dood zijn. Te weinig drinken is ook niet handig. Je onthoudt dingen minder goed, wordt suffer en presteert slechter. Maar teveel water is zeker niet onschuldig. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Daarna treedt er watervergiftiging op. In 2005 raakte een jongen in Groningen in coma omdat hij tijdens een ontgroening zes liter water achter elkaar moest drinken

Conclusie: twee liter water per dag is niet nodig. Als je gewoon drinkt als je dorst hebt hoef je je verder geen zorgen te maken.

Waar of niet waar?

Van lezen bij te weinig licht krijg je slechte ogen en van ’s avonds laat eten word je dik. We hebben het allemaal wel eens gehoord, maar klopt het ook? NEMO Kennislink dook in de wereld van de medische mythes en zocht het uit.
Twee silhouetten van mannen met vraagtekens op hun hoofd.
Pixabay, geralt via CC0

'Van laat eten word je dik'

'Eating after eight, will make you put on weight' is een veelgehoorde Engelse uitspraak. 's Avonds laat op de bank eten zou je dikker maken dan wanneer je om zes uur je avondmaal nuttigt. Waar? Of maakt het niets uit? Lees het op NEMO Kennislink.

Flickriver, chooyutshing via CC BY-NC-SA 2.0

'Van chocolade krijg je puistjes'

Als je vanavond bij de televisie een chocoladereep weg snoept, kun je er donder op zeggen dat je morgenochtend wakker wordt met een hoofd vol puistjes. Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Lees het op NEMO Kennislink.

Een stapel chocoladeblokjes in wit, melk en puur gemixt door elkaar op een witte achtergrond.
Wikimedia Commons, André Karwath via CC BY-SA 2.5

'Scheren maakt haren dik'

Pas maar op! Eenmaal begonnen met scheren moet je het goed bijhouden, want die blonde haartjes die je er nu afhaalt, komen sneller en dikker terug. Waar of complete onzin? Lees het op NEMO Kennislink.

Wikimedia Commons, Johan via CC BY-SA 3.0

'Lezen bij weinig licht is slecht voor je ogen'

Mensen die graag lezen, hebben het waarschijnlijk maar al te vaak gehoord: er moet een lampje aan, want zo verpest je je ogen. Volgende keer toch maar liever lezen bij voldoende licht of is dat nergens voor nodig? Lees het op NEMO Kennislink.

Wikimedia Commons, Marcus Quigmire via CC BY-SA 2.0

'Drink 2 liter water per dag'

Een typische mythe die bijna iedereen gelooft. Vraag iemand of hij wel genoeg water drinkt en het antwoord is nee. Maar is het eigenlijk wel nodig om 2 liter water per dag te drinken? En waar komt dat idee vandaan? Lees het op NEMO Kennislink.

Flickr, Joost Nelissen via CC BY-NC 2.0

'Warm aankleden, anders word je ziek'

In de winter naar buiten voor een lekkere wandeling? Prima, maar dan kun je niet zonder sjaal, muts en handschoenen; anders word je ziek. Een reactie van overbezorgde ouders of zit hier een kern van waarheid in? Lees het op NEMO Kennislink.

Een baby met een kleurrijke muts en sjaal.
Wikimedia Commons, Andrew Vargas via CC BY 2.0
Bronnen: