Pijl naar links Alle thema's

Lang zal je leven

Hoe worden we oud(er)?

We worden gemiddeld steeds ouder. We laten zien hoe dat komt en of de grens nog verder opgeschoven kan worden. Ook staan we stil bij wat dat betekent - voor je lichaam, voor jou en voor de wereld om je heen.

100 jaar

NEMO Science Museum bestaat 100 jaar. Dat is langer dan een gemiddeld mensenleven. In het thema 'Lang zal je leven' staan we stil bij hoe we oud(er) worden.

Op leeftijd

Of we het nu willen of niet, we worden allemaal vanzelf ouder. Wat doet dit met ons en met onze onderlinge relaties? Dit onderzoeken we in de serie 'Op leeftijd'.

Blik op oud

Onze kijk op ouderen is deels cultureel bepaald. Wij vroegen enkele Nederlandse ouderen met een andere culturele achtergrond:

Hoe wordt in uw cultuur tegen ouderen aangekeken, in vergelijking met in Nederland?

Twee oudere handen houden een grote wereldbol vast
iStock

Irene Hoekstra (75) van Curaçao

“Ik denk dat het perspectief van de bevolking op ouderdom en oude mensen niet heel sterk verschilt. Wel zijn er in Nederland veel meer mogelijkheden voor ouderen om dingen te doen, als die dat willen. Ik denk dat deels daardoor ouderen hier veel actiever zijn. In Curaçao zitten er veel ouderen ‘passief’ thuis.”

GetOud

Hai Yan Qi (63) uit China

“Vanuit de Chinese traditie krijgen oudere mensen in China meer eer dan in Nederland. Er wordt van kinderen bijvoorbeeld verwacht dan ze voor hun ouders zorgen als die oud zijn. Aan de andere kant bepalen ouders in China ook veel meer wat hun volwassen kinderen mogen doen, ze hebben als het ware meer ‘macht’. Dat voelt anders in Nederland.”

GetOud

Paul Gabringer (81) uit de Verenigde Staten

“In de VS was en is het niet cool om oud te zijn. Je moet er jong uitzien en je zo gedragen, anders doe je niet mee. In Nederland is meer aandacht voor ouderen. Ik denk niet dat we hier ouderen zien als bron van wijsheid of bijzonder veel respect hebben voor deze groep, maar het ligt wel meer in de aard van Nederlanders om goed te zijn voor ‘minder bedeelden’.”

GetOud

Svetlana Kuypersuk (56) uit Belarus

“Vergeleken met Nederland gaan er in Wit-Rusland maar heel weinig oude mensen naar een bejaardenhuis. Ze trekken meestal in bij hun kinderen of andere familieleden. Als ze die niet hebben, blijven ze alleen thuis wonen en verhuizen vaak pas naar een bejaardenhuis als ze medische zorg nodig hebben.”

GetOud

Lisa Targanski (65) uit Indonesië

"In Indonesië trekken ouderen vaak bij hun kinderen in of gaan ze naast elkaar wonen. Ze helpen elkaar; de ouderen met de kleinkinderen, koken en het huishouden. In ruil daarvoor krijgen zij hulp bij dingen die op hogere leeftijd moeizamer gaan, maar zijn ze vooral ook minder eenzaam. Dit is in Nederland niet zo, hier woon je als oudere toch vaak alleen."

GetOud

Alexa Nijpels (74) uit Canada

“Ik denk dat leeftijdsdiscriminatie erger is in Canada dan hier in Nederland. Ook is hier meer ondersteuning en begrip voor de wensen en behoeftes van oudere mensen dan in Noord-Amerika. Ik ben hier alleen, maar ik wil niet naar familie in Canada of Zweden. Ik ben hier niet bezorgd over ouder worden.”

GetOud

Concha Laureano (62) uit Spanje

“Hier wordt meer onafhankelijkheid van ouderen verwacht dan in Spanje. Toen mijn Nederlandse schoonmoeder hulp in het huishouden nodig had, was ze er fel op tegen hiervoor een ‘vreemde’ in huis te halen. Mijn partner stemde in, dat was haar keus, zei hij. In Spanje hebben de kinderen een veel belangrijkere stem.”

GetOud

De zin en onzin van lifehacks

Bijna iedereen wil het leven zo lang mogelijk oprekken. Weet jij wat je kunt doen, of juist beter kunt laten, om zoveel mogelijk gezonde jaren te winnen?

Lang en gelukkig

Is zo oud mogelijk worden een goed streven? Of is het beter om op een gegeven moment plaats te maken voor nieuwe generaties? En wanneer dan? In de serie 'Lang en gelukkig' zoeken we naar antwoorden op deze lastige vragen.

Er is genoeg water en voedsel om de wereldbevolking te dekken. We verdelen het alleen niet goed.

uit Maak plaats voor tien miljard

Tentoonstelling Living Looonger

Vanaf 19 januari 2024 is 'Living Looonger', over de toekomst van veroudering, te bezoeken in de Studio van NEMO op het Marineterrein in Amsterdam. 

Vervaagde versie van thema afbeelding

Met andere ogen

De wereld is voortdurend in verandering. Of is het vooral onze blik die verandert? In dit jubileumthema, waarin we 20 jaar NEMO Kennislink vieren, blikken we terug en vooruit. We onderzoeken wat vooruitgang betekent in de wetenschap maar ook in het dagelijks leven. Door je open te stellen voor nieuwe perspectieven kun je in dit thema je eigen blik verbreden.

Ontdek dit thema Pijl naar rechts
Alle themapublicaties