Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Hoe maak je een wetenschappelijke poster?

tiener met twee posters
tiener met twee posters
Freepik

Misschien moet je voor een opdracht wel eens een poster maken om een onderwerp te presenteren, zoals je profielwerkstuk. Hoe pak je dat aan? Waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je poster naast informatief ook een beetje aantrekkelijk is? Ik help je daarmee door mijn eigen ervaring te delen!

Misschien trek je wel eens je haren uit je hoofd als je een poster moet maken voor een profielwerkstuk. Want waar begin je nu precies? Met dat bijltje heb ik al vrij vaak gehakt, dus ik deel mijn tips met jou!

Op conferenties is het namelijk gebruikelijk om je onderzoek aan de hand van een poster te presenteren. Alle posters staan dan bij elkaar op een markt. Je loopt vervolgens rond om posters te bekijken, ze zelfstandig te lezen en vragen te stellen aan de maker van de poster.

In januari vond de grootste natuurkundeconferentie van Nederland plaats: 1600 natuurkundigen kwamen in Veldhoven bij elkaar en er waren meer dan 200 presentaties en meer dan 350 posters op de postermarkt! Op de postermarkt stond ik ook met een poster.

Begin met een globaal idee

Wat wil je op je poster kwijt? Bij een conferentie dien je van te voren de titel en een kleine samenvatting in. Op basis van de samenvatting wordt dan beoordeeld of jij en je poster op de conferentie mogen staan. Van tevoren moet ik dus al nadenken wat er globaal op de poster moet komen te staan. Dat gebruik ik daarna als basis voor het ontwerp van de poster.

Daarna schrijf ik op welke plaatjes ik op de poster wil zetten. Plaatjes trekken de aandacht van de lezer en zijn dus extra belangrijk om over na te denken als je over de inhoud nadenkt. Aan de hand van de figuren vertel je uiteindelijk het verhaal.

Femke Witmans voor NEMO Kennislink

De indeling

Nu je een globaal idee hebt, en hebt nagedacht over de plaatjes die op de poster moeten komen, kun je verder met de indeling. Dit is het moment om creatief te worden! Je wil echter ook niet onduidelijk zijn, dus zorg dat er nog een natuurlijke flow in het verhaal zit. De poster moet ook zonder jouw uitleg te begrijpen zijn.

indeling van een posterindeling, alleen de visuele aspecten, gemaakt door Femke Witmans
Femke Witmans voor NEMO Kennislink

Over het algemeen bevat een poster de volgende onderdelen:

-Een titel

-De auteurs

-Een inleiding

-Een methode

-Resultaten

-Conclusie en vervolgstappen

-Referenties

-Eventueel dankbetuigingen

Ik gebruikte voor deze poster als basis de nanostructuren die ik maak voor mijn onderzoek. Wil je daar meer over weten, lees dan deze blog. Ik gebruikte een nanodraad als basis en daaromheen zette ik bovenstaande onderdelen in gele vlakken. Geef eventueel aan hoe je publiek de poster moet lezen, bijvoorbeeld met pijlen of met nummers.

Maak bij het maken van je indeling ook slim gebruik van kleuren. Kies voor twee of drie kleuren, niet te veel en niet te weinig. Zo wordt het een aantrekkelijk geheel zonder dat het afleidend is. Gebruik geen kleuren die wegvallen tegen de achtergrond. Gele letters met een witte achtergrond zijn dus niet zo handig.

Tijd om in te vullen

Nu is het tijd om de plaatjes op de goede plek te zetten en bijpassende tekst te schrijven. Zelf houd ik ervan om de tekst bondig te houden, zodat er niet één lap tekst staat. Ik kies er daarom voor om zoveel mogelijk in opsommingstekens op te schrijven. Zorg er ook voor dat je niet te veel tekst op je poster zet. Houd de boodschap kort en duidelijk.

De leesbaarheid is heel belangrijk bij het maken van een poster. Hoe weet je nu of jouw A0 poster goed leesbaar is vanaf een afstand? Als richtlijn kun je de poster op A4 afdrukken en deze bekijken zoals je een normaal A4’tje zou lezen. Is alles goed zichtbaar en te lezen? Dan is het ook vanaf een afstand goed te lezen op A0.

Ik gebruikte voor mijn poster de volgende lettergroottes:

Titel: 96 pt

Tussenkopjes: 66 pt

Auteurs: 39 pt

Tekst: 39 pt

Referenties: 24 pt

Zorg er verder voor dat je grafieken en plaatjes ook in één oogopslag te begrijpen zijn. Denk aan assenlabels en eventueel een legenda.

Ik bij mijn poster

Femke Witmans voor NEMO Kennislink

En hoe ziet je poster er nu in het echt uit?

Maak een keer een testprint op A4 om te kijken of alles goed leesbaar is, of er geen tekst of plaatjes wegvallen, of de kleuren goed zijn en of het formaat van de poster goed is.

Als dat allemaal in orde is, kun je de poster op het goede formaat printen en is het tijd om te presenteren!